BLOGIN UUSI OSOITE

31.1.2016

Huomenna blogi löytyy uuden osoitteen alta. Nykyinen url-osoite lakkaa olemasta ja löydät Pandamaman jatkossa osoitteesta:

http://pandamamablogi.blogspot.fi 

Päivitä tämä siis selaimeesi, blogloviniin, post-it-lappuihin, tatuointiisi... you name it!
Pääasia, että pysyt messissä, koska jokainen lukija on ihan huippu, oli sitten tuttu tai tuntematon. 

ps. facebookin kautta seuraaminen pysyy ihan ennallaan, voit pyyhkiä hikeä, jos se on sinun tapasi pysyä kärryillä :) 


SJU MAGISKA LAGER

28.1.2016




Mainitsin tuossa hetki sitten, että en itse tunne sanaa äklömakea. Taidan joutua pyörtämään sanani. Tein tässä flunssapotilaan kanssa ajankuluksi keksejä/kakkua, jonka lopputulos on sanalla sanoen makea! Huhhei - tässä on kyllä kaikki mahdolliset makeat maut sekaisin ja jos tällä ei lähde herkkuhimo livohkaan, niin ei millään! Tämä ei todellakaan ole mikään terveysherkku, mutta silloin, kun on lukittuna neljän seinän sisään kipeän muksun kanssa, ei tarvitse noudattaa sääntöjä ;) Resepti on myös ihan järjettömän yksinkertainen - seitsemän kerrosta aineksia vaan päällekkäin ja uuniin!

Tätä herkkua saattaa oikeasti riittää vain yksi palanen.

Seitsemän maagista kerrosta

  • 150g digestivekeksejä
  • 50g sulatettua voita
  • 150g rouhittuja Werther's Original karkkeja
  • 2 omenaa kuutioituna 
  • 1tl kanelia
  • 75g suklaata rouhittuna
  • 1dl kookoshiutaleita
  • 100g rouhittuja pähkinöitä (mitä vaan)
  • 1/2 purkkia kondensoitua maitoa

1. Sekoita keksinmurut voin kanssa. 
2. Sisusta noin 20cmx20cm vuoka leivinpaperilla. 
3. Painele murupohja vuokaan ja ripottele karkkimurut päälle. 
4. Pyöritä omenakuutiot kanelissa. Ripottele seuraavaksi suklaamurut, kookoshiutaleet, omenakuutiot ja pähkinät. 
5. Valuta päälle kondensoitu maito. 
6. Paista noin 150 asteisessa (tämä tieto puuttui alkuperäisestä reseptistä, joten tämä mun veikkaus) uunissa alimmalla tasolla 35-40min. 

Voit hyvin vaihtaa pähkinät vaikkapa kaurahiutaleisiin, kuten minä tein. Ei myöskään haittaa, jos laitat jotain ainesosaa enemmän tai vähemmän. Lopputulos on varmasti silti pyörryttävän maistuva!


Resepti mukailtu ja vapaasti suomennettu täältä


ps. kirpeiden punaviinimarjojen ja soijajugurtin kanssa muuten erittäin toimiva combo!


* * *  

Blogin URL, eli sen osoite, vaihtuu 1.2. Uusi osoite tulee olemaan www.pandamamablogi.blogspot.com. Jos seuraat blogia Bloglovinin kautta, muista hakea se sieltä uudelleen. Facebookin kautta seuraaminen pysyy edelleen samana. Jos blogi on sinulla selaimen suosikeissa, sinnekin sinun täytyy päivittää uusi osoite.


KARHUNPOIKA...

27.1.2016





... sairastaa, häntä hellikäämme.

Minun piti tänään kirjoittaa postaus todennäköisesti mahtavasta Äitikortti-näytelmästä, mutta kirjoitankin lapsen sairastamisesta. Nopsu tuli toissa iltana siis kipeäksi ja on nyt ollut pari päivää kuumeessa ja aikamoisessa yskässä. Se siitä teatterireissusta siis.

Sunnuntaina mammakamujen kanssa puhuttiinkin pitkät pätkät lasten sairastamisista. Se on kyllä ehkä kurjin asia koko vanhemmuudessa, kun oma lapsi sairastaa. ONNEKSI itsellä kokemukset on vain pahimmillaan nielutulehduksesta 2,5kk vauvalla ja viime keväänä keuhkokuume. En edes osaa kuvitella, mitä arki on pitkäaikaissairaan lapsen kanssa. Se jatkuvan huolen määrä on varmasti aivan musertava.

Tähän nähden meillä menee täällä flunssapotilaan kanssa ihan hyvin. Kun lapsi on jo reippaasti yli kaksivuotias, jotenkin kaikki oleminen helpottuu. On jo olemassa sisäleikkejä, joissa viihdytään, eikä ainut kitinätön paikka ole ulkona. Myös traktori-, autopesu-, lakaisukone- ja roska-autovideoita voi katsoa Ylen Areenasta lo-put-to-miin. Syöminen kun takkuaa, niin yleensä kelpaa kuitenkin pulla, pillimehu ja kuivatut hedelmät - ainakin kun on ensin särkylääkkeet kohdallaan.

Itse jos tunnen flunssan tulevan, juon inkivääri-hunaja-sitruuna-teetä, liotan jalkojani tulikuumassa menthol-eucalyptys-vedessä ja syön sinkki-c-vitamiinia sekä auringonhattu-uutetta.

Mitä ns. luonnollisia konsteja teillä on lapsen flunssaisen olon helpottamiseen?

Itse olen keksinyt ainoastaan sängynpäädyn noston ja tyynyyn tippa menthol-öljyä, sekä samoin pari tippaa iltakylpyyn. Vauvan kanssa kuuman suihkun lähellä höyryhengittely toimi hyvin, mutta pidäpä touhutötteröä paikallaan kylppärissä edes minuuttia...

Onneksi ei sattunut tähän saumaan kummallekaan kiireinen työviikko (se oli sarkasmia se) ;)


* * *  

Blogin URL, eli sen osoite, vaihtuu 1.2. Uusi osoite tulee olemaan www.pandamamablogi.blogspot.com. Jos seuraat blogia Bloglovinin kautta, muista hakea se sieltä uudelleen. Facebookin kautta seuraaminen pysyy edelleen samana. Jos blogi on sinulla selaimen suosikeissa, sinnekin sinun täytyy päivittää uusi osoite. 


MINUN AAKKOSET

26.1.2016

Tämä postaus on ollut luonnoksissa kauan. Niin kauan, etten enää muista, mistä alunperin sain tämän idean! Kuitenkin, tästä nyt viihdettä tiistai-iltaan - ja avoin haaste otettavaksi kenelle vaan!

Kuvitukseksi valitsin Borneosta inspiroituneena vanhan (2009) Kaakkois-Aasian reissun tunnelmapaloja. Oh the days of freedom, backpacking, skinny figure and holiday romances ;)

A - autoilu yksin musaa kuunnellen aurinkoisessa säässä hyvällä autolla hyvällä tiellä. Ah!

B - Borneo Malesiassa reissatessa en millään kerralla ole vielä eksynyt Borneon puolelle. Olisi kiva käydä!

C - Chris Powell 

D - daisarit eli rintavarustus. En ole koskaan ollut mitenkään rintava, mutta sekin vähä lähti imetyksen myötä. Enkä edes imettänyt, kuin kolme kuukautta! Kaikkensa sitä antaa lapsen eteen, kaikkensa.


E - englanti Olen tykännyt enkusta siitä asti, kun aloin sitä ekaluokalla "opiskelemaan". Nopsu tuntuu perineen jotain mieltymyksiä, kun iltaisin pyytää lukemaan osan kirjoista ennannissi.

F - fit/fat Tuntuu että mulla on aina menossa joko fit tai fät kausi/päivä. Keskitietä ei olekaan!

G - ghee Käytän ruuanlaitossa jonkin verran gheetä sen hyvin ayurvedisten vaikutusten takia, vaikka mulla ei ole hajuakaan, mitkä ne vaikutukset on.

H - Hiltunen oli sukunimeni ennen nykyistä.

I - irtohiukset Vihaan irtohiuksia. Etenkin märkiä. YÖK.

J -  jurri Olin viimeksi pikkaisen humalassa työpaikan pikkujouluissa ja sitä ennen just keväällä 2012. En ryyppäile kovin usein :)

K - koti Olen todella paljon koti-ihminen. Unelmieni vapaapäivä onkin oikeastaan sellainen, että saan olla kotona - siivota ja järjestellä ja sitten vaan nauttia omassa kotona rentoilusta.


L  - Louis Vuitton salaa ihailen noita törkyhintaisia kasseja.

M - Vaatekokoni yleisimmin.

N - naapurit Haluaisin, että tuntisin kaikki naapurit ja oltais kaikki vähän ku samaa jengiä. Miks siis ainut mun naapurikaveri muuttaa juuri pois? Byääää!!

O - oksennus En osaa oksentaa. En ole ikinä missään tilanteessa oksentanut.

P - Pirita Äitini oli keksinyt tämän nimen minulle jo vuosia ennen kuin ilmoittelin saapumisestani.

Q - oli suosikkihahmoni jo vanhoissa Bondeissa ja uusi Q on vielä söpökin.


R - Rikkaiden deittipalvelu eli Millionaires' Matchmaker. Parasta viihdettä!

S - stressi Olen tosi stressaavaa tyyppiä ja uudenvuoden lupaukseni onkin ollut vähentää stressiä 50%.

T - Tukholma Odotan kovasti kevään reissua sinne!!

U - ukkonen Jouduin teininä keskellä peltoa juoksulenkillä ukkosen yllättämäksi ja olen siitä lähtien pelännyt ukkosta.

V - vauvat on vaan jotenkin niin maagisen ihania. Varsinkin toisten vauvat.

X - vartalo on todella kaunis ja naisellinen, mutta itse olen pönäkämpi poikamaisempi H.


Y - yksinäisyys Asia, josta kärsin erityisesti äitiyslomalla. Luojalle (ja neuvola perhevalmennukselle) kiitos meidän mammajengistä!

Z - Zorro Tämä mun pikkusiskolle <3 Hän oli pienenä kova fani.

Å - Åberg Mun parhaan ex-työkaverin tyttönimi.

Ä - äklömakea En tiedä mihin tuolla viitataan. En ole vielä tavannut mitään liian makeaa :)

Ö - öylätti Tämän sanan olen tarmokkaasti Aliaksessa selittänyt, et "se paikka missä possut on!"


* * *  

Blogin URL, eli sen osoite, vaihtuu 1.2. Uusi osoite tulee olemaan www.pandamamablogi.blogspot.com. Jos seuraat blogia Bloglovinin kautta, muista hakea se sieltä uudelleen. Facebookin kautta seuraaminen pysyy edelleen samana. Jos blogi on sinulla selaimen suosikeissa, sinnekin sinun täytyy päivittää uusi osoite. 


BAD DAY

22.1.2016

Kaikilla meillä on niitä. Tosi Huonoja Päiviä. Niitä hetkiä, kun oma elämä tekee mieli heittää ikkunasta ulos tai ainakin nukkua vuosi. Ja odottaa, että joku näkymätön henki sillä aikaa järjestää kaikki asiat paremmin.

Joskus kyseessä on pidemmän ajan stressi, joka lopulta kasvaa liian suureksi. Joskus käy jotain yllättävää ikävää, joka vetää maton jalkojen alta. Olen itse herkkä tyyppi ja jään helposti murehtimaan aivan liikaa. Elämässä on kuitenkin paljon hienoja juttuja ja positiivisuutta, vaikka ne hetkellisesti näyttäisikin kadonneen hevon kuuseen. Tässä Pandamaman yleinen kotihoitosetti siihen, kun gaggamyrsky on iskenyt ja jäljelle jäänyt vaan tutiseva puunrunko:


Itke niin paljon kuin itkettää. Soita äitille tai parhaalle ystävälle. Tekstaa. Whatsappaa. Pura pahaa mieltä ja kerro, kuinka kurjalta juuri nyt tuntuu. Syö ihan liikaa suklaata tai mitä ikinä mielesi tekee. "Tunnesyöminen" my ass - joskus vaan tarvitsee sokeriöverin, päästäkseen pahimman yli. Myös lasi viiniä on helt okej.


Pää tyynyyn ja nuku lyhyet tai pitkät unet. Kun hieman alkaa taas henki kulkemaan, oli se sitten tunnin päästä tai seuraavana päivänä, mene pitkään kuumaan suihkuun. Lakkaa sen jälkeen kynnet suosikkisävylläsi tai tee jotain muuta pientä piristävää. Meikkaa vaikka erityisen huolellisesti silmät tai laita hiukset kauniisti. Jos on todella Paha Tilanne, niin tämäkin voi odottaa vielä seuraavaan päivään.


Kun pahin sokerihumala helpottaa, anna itsellesi jotain muutakin ravintoa. Surauta smoothie, keitä puuro. Syö kasvissosekeittoa ja ruisleipää. Juo litratolkulla vettä. Nappaa myös vitamiineja ja tee itsellesi iso kahvi tai tee. Tämä vaatii jo hieman reippautta, mutta kroppasi ja sitä myötä pääkoppasi kiittää. Avaa myös sopivan hetken tullen varovasti ulko-ovi ja lähde pienelle kävelylle. Satoi tai paistoi. Happi auttaa ja huomaat samalla, että vaikka oma maailma sisäisesti romahti, ulkona on edelleen ne samat puut ja talot. Pellot ja pensaat. Kaikki ei ole romahtanut.


Ota sitten kynä ja paperia. Kirjoita ylös asioita, jotka elämässä tällä hetkellä on hyvin. Esimerkiksi; puoliso, lapsi/lapset, työ, oma koti, terveys, ystävät... Jatka toiselle paperille kivoja asioita, jotka odottavat tulevaisuudessa. Vaikkapa; kevään saapuminen, ystävän tulo kylään, pieni reissu, kampaajakäynti, lasten synttärikutsut... 

Tämän ensihoitosetin jälkeen toivottavasti olet taas vähän paremmin jaloillasi ja jaksat myös käsitellä sitä asiaa, joka sinut aallonpohjalle painoi. Olipa sitten kyseessä keskenmenojen putki, asuntokaupoissa kahden asunnon loukkuun jääminen, parisuhdekriisipommi, potkut töistä tai jälleen kerran pettyminen työnhaussa - todennäköistä on, että joku muu on kokenut saman. Hae vertaistukea joko ystävistäsi tai internetin syövereistä. Pienen googlailun jälkeen huomaat varmasti, että jollekin potkut töistä on muutaman vuoden päästä katsottuna ollut paras juttu, mitä pitkään aikaan on tapahtunut. Parisuhteen olikin parempi tulla päätökseen tai että kriisistä selviäminen vahvistaa rakkautta. Aika parantaa sen, mitä suklaaöverit, tulikuumat suihkut ja lakatut kynnet eivät kykene hoitamaan <3

Mitä keinoja sinulla on Todella Pahan Päivän taltuttamiseen? Mikä auttaa jaksamaan, kun hetkellisesti tuntuu, että voisi viedä ainakin osan elämästään kirpputorille?

Kaikki kuvat weheartit.com 


* * *  

Blogin URL, eli sen osoite, vaihtuu 1.2. Uusi osoite tulee olemaan www.pandamamablogi.blogspot.com. Jos seuraat blogia Bloglovinin kautta, muista hakea se sieltä uudelleen. Facebookin kautta seuraaminen pysyy edelleen samana. Jos blogi on sinulla selaimen suosikeissa, sinnekin sinun täytyy päivittää uusi osoite. 


KAKSVEEN JUTUT

20.1.2016

Tähän asti parasta lapsen saamisessa on ollut se, kun tyyppi on alkanut puhumaan. On se vaan niin eri asia elää ihmisen kanssa, jonka kanssa voi kommunikoida. Tai niin, kuten yhdestä esimerkistä käy ilmi, aina se kommunikointi ei ole niin yksiselitteistä. Tähän koottuna muutamat hyvät nopsusmit viimepäiviltä. 



 1. Hermoromahduksen aiheita

Tiedättehän sen pahan tilanteen, kun ottaa ruokaa lautaselta ja siihen tulee tyhjä kohta:

"Siihen tuli VÄLIKKÖ!!!!" Byyyyääärärärhrähgääääääääää!!!



2. Hedelmällinen keskustelu

Taaperon kanssa keskustelu voi myös olla hyvin informatiivista:

Äiti: "Nopsu, mikä se ääni oli?", kun olohuoneesta kuului kunnon rysähdys.
N: Aidosti hämmästyneenä; "Mikä ääni??"
Äiti: "Niin, mikä ääni äsken kuului?"
N: Nyt jo kiinnostuneena siitä, että jotain jännää meneillään "Mikä ääni??"
Äiti: "Putosiko siellä jotakin?"
N: Nyt jo todella uteliaana; "Mikä putosi??"
Äiti: "Niin, MIKÄ??"
N: Edelleen aidon hämmästyneenä, uteliaana ja kiinnostuneena aiheesta "Mikä??"

 
3. Patti
 
Nopsun kummitädin miehen nimi on Matti. Nopsu kuitenkin on alusta asti kutsunyt tyyppiä nimellä Patti. Lisätietona se, että meillä on hassuttelu, jossa joku sanoo, jonkun "väärän" sanan (vaikkapa keittiön sijaan peippiö) ja sitten N nauraa, että "ei täällä ole mitään peippiötä".

Minun korviksen reikä on tulehtunut ja selitin J:lle, että "Vitsit, täällä mun korvassa on ihan tämmöinen patti.", johon Nopsu ensin katsoo jonkin aikaa ihmeissään ja sitten repeää nauramaan "Ei siellä ole ketään Pattia!!"


4. Pakkolepoa

Olin eilen omista syistäni tosi ärsyyntynyt ja kiukkuinen. Leikittiin koko perhe junaradalla. Leikkikiusallani otin keskeltä rataa yhden palikan pois.

N: "Mitä äiti teet?"
Minä: "Kiukuttelen".
N: "Mene äiti lepäämään." Osoittaa makuuhuonetta. "Tuonne. Laita ovi kiinni."

Hauskaa, kun ei me koskaan esim. Nopsun kiukuttelusta olla häntä laitettu omaan huoneeseen tms. Ilmeisesti äiti vaan tällä kertaa tarvitsi saada näköpiiristä (ja leikkiä sotkemasta) pois.


Miten teidän pikkuihmiset on onnistuneet saamaan hymyn huulille omilla jutuillaan? 

* * * 

Blogin URL, eli sen osoite, vaihtuu 1.2. Uusi osoite tulee olemaan www.pandamamablogi.blogspot.com. Jos seuraat blogia Bloglovinin kautta, muista hakea se sieltä uudelleen. Facebookin kautta seuraaminen pysyy edelleen samana. Jos blogi on sinulla selaimen suosikeissa, sinnekin sinun täytyy päivittää uusi osoite.



KEVÄTHAAVEILUA

19.1.2016

Sehän on jo pian helmikuu ja se tarkoittaa vain yhtä asiaa; ON KEVÄT! Niin kauan kuin muistan, kevätkausi on lähtenyt käyntiin heti joulupukin perävalojen poistuessa ulko-ovesta ja viimeistään virallinen kevät alkaa minun synttäreistä. Jotka on pian, tittidii ;)

Ei siis ole piiruakaan liian aikaista haaveilla kevään vaatteista ja hankinnoista. Keräsin tähän omaa moodboardia, mitä haluaisin tänä keväänä päälleni pukea. Som tur är, muutama näistä vaatekappaleista löytyykin jo omasta kaapista! Vihreän huivin ostin alennusmyynneistä ja nuo Vagabondit käytettynä uutta vastaavassa kunnossa. Converset taas sain vuosi sitten synttärilahjaksi.



1. Neon oranssi kynsilakka / China Glaze  2. Vihreä huivi / Stockmann   3. Valkoinen toppi / Odd Molly  4. Tumman sininen jakku / Zalando  5. Tennarit / Converse   6. Keltainen laukku / Ristomatti Ratia  7. Punainen mekko / Zalando  8. Vaalea laukku / Mango  9. Mustat avokkaat / Vagabond 

Mitenkäs tuo meidän keväällä 2,5-vuotias? Mielestäni edelleen on aivan liian kiven takana löytää pojalle iloista ja pirteää vaatetta. Onneksi kuitenkin välillä hyviä hankintoja tulee eteen. Tässä silmää miellyttäviä ja laadukkaita kevään kukkasia pikkupojan vaatekaappiin.


1. Farkut / H&M  - suosin lapselle mukavaa vaatetta, joten joustovyötärö ja stretch kangas on pop.
2. Toppaliivi / H&M - vastaava saatiin ystäviltä <3
3. Lenkkarit / Adidas  - Nopsun jalalle tuntuu tämä olevan hyvin sopiva merkki, joten sitä suositaan. 
4. Reppu / Fjällräven - tämä tuli jo joulupaketista <3 
5. Neulehanskat / Polarn O. Pyret - ei enää kerroshanskoja ja toppamuhkuja, joissa ei saa mistään kiinni! 
6. Kevättakki / Polarn O. Pyret
7. Söpö kevyt pipo / Polarn O. Pyret 

Tosiasiassa edelleen paljon lapsen vaatetta on ostettu käytettynä tai saatu lahjaksi. Todellinen tarve oikeastaan on vain tuolle ulkotakille, ellei viime kesänä Barcelonasta ostettu enää mahdu. Itsehän tietenkin tar-vit-sen nuo kaikki ;)

Sisältääkö teidän keväthaaveilut jotain erityisiä juttuja? Uutta takkia, laukkua tai kenkiä? Houkuttaako kirkkaat värit, pastellisävyt vai maanläheinen värimaailma?

SIMPPELI ARKIRUOKA

17.1.2016

Kaipaako sinunkin arkesi ruokaa, johon voi pitää (lähes) kaikki tarvikkeet valmiina kaapissa? Pelastusta siihen hetkeen, kun raahautuu töistä (ja päiväkodilta) kotiin vain tajutakseen, ettei ole miettinyt mitään ruokaa illalle. Tässä yksinkertainen ja maistuva arkiruoka!


PINAATTINEN TONNIKALAKASTIKE


Heitä pannulle voihin (itse käytin ghee:tä) paistumaan yksi sipuli ja 1-2 kynttä valkosipulia. Kun sibbet ovat kuullottuneet, heitä mukaan pinaatti (joko pakaste tai tuore), pyörittele vähän aikaa ja lisää sitten tonnikalaa tölkillinen. Jos sattuu olemaan tuoretta inkivääriä, raasta sitä maun mukaan sekaan. Huido mukaan muut mausteet; suola, chili, garam masala... mistä ny tykkäät. Ja lopuksi sekoita joukkoon purkki kookoskermaa.

Keittele siinä sivussa kattilallinen riisiä, riisinuudelia (kuten kuvassa) tai vaikka täysjyväpastaa.

Omaa annostasi voit maustaa vielä lisää chilillä ja soijakastikkeella.

Minua kiinnostaa, mitkä on teidän pikaiset, yksinkertaiset arkiruuat? Okei, jokainen varmasti välillä turvautuu pinaattilettuihin ja maksalaatikkoon, mutta minkä ei-valmisruuan pyöräytätte pöytään, kun aikaa ja innostusta paneutua ruuanlaittoon ei liioin ole? 




DE-CLUTTEROINTIA

14.1.2016

Hetki sitten vinkkailin asioista, jotka ehkä tekisivät arjesta mukavampaa. Yksi niistä oli turhasta tavarasta eroon pääsy. Monesti tuntuu, että sitä turhaa tavaraa kyllä on, mutta mistä sen perkaamisen alkaisi? Ja mitä tavaroiden kanssa tekisi? Siispä vähän lisää koottuja vinkkejä.


Aloita läpikäynti varastosta ja yläkaapeista. Sieltä löytyy yleensä pahimmat pommit. Vaatteet, joita et ole muutamaan vuoteen käyttänyt, tuskin tulevat käyttöön muutamaan seuraavaankaan vuoteen. Ainoastaan laadukkaat kengät ja vyöt sekä takit kehoittaisin säästämään. Ne voivat hyvin tulla käyttöön vielä ajan päästäkin. Sen sijaan halpamerkkien mekot, neuleet, paidat ja farkut - adios!

Pakkaa säilytykseen jäävät vaatteet tiiviisiin pusseihin tai laatikoihin ja kirjoita päälle mitä missäkin on. Sen jälkeen voit siirtyä vaatekaappien pariin.

Ota hylly kerrallaan vaatteet ulos ja tee niistä kolme pinoa:
  1. käytössä
  2. varastoon
  3. kierrätykseen
  4. roskiin
Tässä välissä pyyhi hyllyt kostealla. Käytössä-vaatteet menevät takaisin kaappiin siisteihin pinoihin. Huomio; ole kriittinen, mitä oikeasti käytät ja mistä tykkäät. Varastoon menevien kanssa ole vielä kriittisempi. Tuletko oikeasti käyttämään vaatetta vielä joskus?

Kierrätykseen menevät voit oman tilanteesi mukaan roudata sisaruksille tai kavereille. Kirpparille tai nettikirpparille. Myös H&M:lle voi viedä vanhoja vaatteita ja sieltä saa jokaista vietyä kassia vastaan -15% alekupongin. Jos kyseessä on likainen vaate tai alusvaatteet, on paikka roskis.


Seuraavaksi hyökätään kylppäriin. Taas sama homma; tavarat kaapeista esille. Hyllyille tehokas pesu ja putsaus. Sen jälkeen tavarat palaavat hyllylle vain, jos ne läpäisevät kaikki seuraavat kriteerit; tuote ei ole ollut kaapissa suositusaikaa kauemmin, tykkäät siitä, käytät sitä ja ihosi kestää sen hyvin. Järjestelyssä kaikki pienet söpöt purkit ja laatikot ovat loistavia.

Pois lähtevät suuntaavat todennäköisesti roskiin, paitsi jos kyseessä on avaamaton pakkaus tai esimerkiksi tuoksu, joka on vielä hyvässä kunnossa, mutta et vain pidä siitä syystä tai toisesta.

Käy samalla läpi myös korut ja hiusosasto. Reilulla kädellä pois kaikki, mitä et muista edes käyttäneesi. Ainoastaan arvokkaat korut tulee varmuudella säilyttää. Jos jollain korulla on ainoastaan tunnearvoa, voi sen paikka myös olla joku muu, kuin päivittäisessä käytössä oleva hyllytila.


Sitten vuoroon kirjat. Jos rakastat lukemista ja kirjoja, hyppää tämän kohdan yli. Jos olet samanlainen kuin minä, että pidät kyllä lukemisesta, mutta sille on kovin vähän aikaa ja muut asiat hyökkäävät prioriteeteissa yleensä ohi, on syytä suunnata kriittinen katse myös kirjahyllyyn. Keittokirjat, joista et koskaan ole tehnyt yhtään reseptiä - kiertoon. Keittokirjat, joista teit yhden reseptin ja ruoka oli pahaa - kiertoon. Fiktio, jonka luit kerran ja se oli ihan ok - kiertoon. Fiktio, joka oli todella koskettava ja haluat vielä joskus lukea kirjan uudelleen - harkinnan jälkeen varastoon. Fakta, johon palaat useamman kerran vuodessa - hyllyyn. Ymmärsit ehkä pointin ;)

Kirjoja voi vielä moneen kierrätyspaikkaan - hyvin harvoin niiden paikka on roskis. Lahjoita kaverille, myy kirpparilla, vie töihin ja jätä päälle lappu "saa ottaa" tai vie lähikirjaston "ota/jätä" hyllyyn.


Entäpä lapsen/lasten lelut. Näitä kannattaa inventoida useamman kerran vuodessa, varsinkin kun eletään pikkulapsiaikaa. Harva kaksivuotias leikkii enää vauvaleluilla ja kirjoissa on usein muutama suosikki, joita selataan. Leluilla on neljä päätepysäkkiä:
  1. Leikissä lähes päivittäin - säilytä 
  2. Ei juuri nyt leikissä, mutta todennäköisesti vielä joskus - vie varastoon
  3. Näistä lapsi/lapset kasvaneet ohi ja lisää lapsia ei ole tulossa - kierrätykseen
  4. Rikkinäiset ja läpinuhjuiset lelut - roskiin 
Hyvä puoli leluinventaarissa on se, että kun vie varastoon osan, ne voi sadepäivän tai sairasteluputken saapuessa hakea yhden lelukassin takaisin sisälle ja lapsi saa riemukkaan jälleennäkemisen tavaroiden kanssa, joiden olemassaolon oli jo unohtanut. Tai jos kyseessä on hyvin pieni lapsi - hän todennäköisesti kuvittelee saaneensa aivan uusia leluja ;)


Viimeisenä pieni bonus. Tietotekniikka ja sosiaalinen media. Tursuaako puhelimesi muisti kuvia? Pomppiiko sähköpostiisi kaiken maailman uutiskirjettä? Täytyykö Facebook-feedisi ihmisistä, joita et edes enää muista, mistä ne tunnet? Olisiko aika tehdä jotain?
  • Peruuta uutiskirjeet, jotka kerta toisensa jälkeen päätyvät vain roskakoriin. 
  • Järjestele valokuvat omiin kansioihinsa kuukauden tai erityisten tapahtumien mukaan. 
  • Siivoa muutenkin tietokoneesi työpöydältä kaikki 
  • Karsi Facebook-ystävistäsi ihmiset, joiden elämä ei sinua kiinnosta seurata. 
  • Herättääkö jonkun seuraamasi Instagram-tilin kuvat sinussa nykyisin vain kateutta ja ärsytystä. Poista ne. Voi aina palata, jos tulet kaipaamaan, mutta voisin vannoa, että et tule. 
  • Tiedäthän blogilistallasi ne blogit, joiden uusia postauksia oikein syöksyt lukemaan? Tiedätkö mitä - lopeta niiden muiden seuraaminen. 
  • Vielä lopuksi, jos sinäkin rakastat puhtaan pöydän fiilistä yhtä paljon kuin minä; poista sähköpostin roskakansio, tarpeettomat whatsapp-viestit ja tekstarit sekä puheluhistoria.

Voisin vannoa, että näiden kaikkien askelten jälkeen elämä varmasti tuntuu olevan paremmassa järjestyksessä. Ja siihen on enemmän tilaa uusien (parempien) asioiden saapua! 

Meillä sunnuntai oli kunnon touhupäivä, kun J innostui aamusta myös käymään omia kaappejaan läpi. Meillä lähti viisi kassillista tavaraa kierrätykseen ja lopputuloksena oli jopa tyhjiä hyllyjä kaapeissa! Tämä on ihan mahtavaa, koska ollaan välillä valitettu siitä, että asunto on niin pieni.. Tällä organisoinnilla tuntui saavan ihan ilmaiseksi pari neliötä asuinpinta-alaakin lisää! :) 

Kaapit, kirjat ja lelut on käyty siis läpi. Kosmetiikkaa tarkastelen aika tiheään muutenkin, mutta siivous ei ole koskaan huonosta. Sitten olisi vielä jäljellä tuo viimeinen rasti, jota osittain olen kyllä jo työstänyt aina kun mieleen tulee.


Löytyykö lukijoista muita organisointi- ja järjestelyhulluja? 


Kaikki kuvat: weheartit.com

VUODEN ALUN KUULUMISIA

12.1.2016


Pieni päivitys välillä siitä, mitä meille kuuluu. Viime viikko oli kunnon pakkasviikko ja katsokaa, mikä lämpötila meillä sisällä! Meidän talossa oli joku pattereiden säätöviikko, eli joka päivä siellä kävi huoltomiehiä säätämässä ja mittaamassa. Homman nimi oli kuitenkin se, että samalla, kun ulkona oli lähes 30 pahimmillaan pakkasta, oli sisällä pahimmillaan 30 lämmintä! Selvä homma, tietenkin otan mielummin sisälle reilusti lämpöä, kuin palelemista, mutta ei tuokaan ollut kiva. Ilma meni niin kuivaksi, että viinirypäleetkin muuttui rasiassa rusinoiksi. Ja mietipä millaista oli pukea tuossa helteessä itselleen ja lapselle päälle sata kerrosta toppavaatetta, että pystyi menemään pihalle..

Ulkona käytiin heti kun pakkanen vähän laski, ja kuinka söpö onkaan tuo pieni pulkassa vedettävä murmeli? Paras kyyti nykyisin hoidosta kotiin. Hoitoon palaaminen joululoman jälkeen meni tosi sujuvasti. Ekan aamun pikkuitkua lukuunottamatta jääminen on mukavaa ja.. kotiin lähteminen kamalaa. Siellä se vaan viihtyy hyvin. Ryhmässä on nyt aloittanut myös muutama uusi lapsi, joista pienin 10 kuukauden ikäinen. Siihen nähden Nopsu varmasti oikeasti on jo ihan iso tyyppi, joka osaa vaikka mitä! Hiphurraa muuten myös sille, että vaippapaketteja ei meidän perheessä tarvitse enää kantaa kaupasta kotiin :) Kaiken hiphurraan tasapainoksi kyllä meillä on meneillään vahva "eiKÄ"-kausi, jossa nimenomaan painotetaan tuota loppua ja jämähdetään paikalleen. Oli kyse sitten syömisestä, pukemisesta, nukkumaanmenosta, kylvystä... Sanomatta selvää, että välillä hie-man ra-sit-ta-vaa.

Näin se meidän arki on lähtenyt joulun pyhien jälkeen rullaamaan! Viikonloppuna nähtiin paljon kavereita; lauantaina aamupäivällä oli kylässä ihanat Boonenit, joilta saatiin taas iso kasa Beniltä pieneksi jäänyttä vaatetta, jee! Illalla nähtiin aina suloista Miloa ja hänen äitiään. Sunnuntaina kävin vielä yksi kurkistamassa erään ystäväni ja hänen perheensä uuden asunnon. He muuttivat Tapanilaan ja se vaikuttaa kyllä ihanalta asuinalueelta!

Olen edelleen ihan fiiliksissä tästä vuodesta! Niin monella ystävällä on jänniä ja upeita toiveita ja suunnitelmia ilmassa; kaksi toivoo uutta työtä, kaksi vauvamahaa, kahdella tulossa häät, kolme muuttanut tai muuttamassa uuteen kotiin, yksi palkkasi personal trainerin ja yksi julkaisee kaksi kirjaa tässä keväällä. Ystävä-käsite tässä hieman laaja :)

Mitä siellä ruudun toisella puolella toivotaan ja haaveillaan tapahtuvan tänä vuonna? Vai onko unelmat salaisuuksia? ;)

ps. viimeinen kuva muuten lainattu ihanalta Kata-ystävältä, joka pelasti viime viikolla meidät, kun Nopsun päiväkoti oli kiinni - ja sekä minulla että isimiehellä töitä. Aivan mahtava kokemus, että tuommoisessa tilanteessa saa apua! Iso kiitos <3 Kuvassa päiväunitauko ;)

PAREMPAA ARKEA

9.1.2016

Tässä viime viikot on ollut jotenkin inspiroitunut olo. Lieneekö se tämä vuodenvaihde vai muuten jotenkin kutkuttava olo tästä tulevasta vuodesta. Samaan aikaan kyllä huomaan, että arjen pyöritys vie niin helposti mennessään! Ja stressikäyrät kurvailee kattoa kohti. Olen lukenut muutamia kirjoja*, blogeja** ja artikkeleita*** - ja siitä syntyi nämä viisi vinkkiä siihen, mistä voi saada arkeen lisää iloa, voimaa ja energiaa.



Kaikki meistä tietää, miten paljon omaan oloon vaikuttaa se, mitä syö. Hyvä startti aiheeseen on vaikkapa tämä kirjoittamani postaus. Jos omat syömiset on ihan retuperällä, voi auttaa viikon verran pidetty ruokapäiväkirja. Paperilla näkee paljon helpommin totuuden. Tärkeä on tähdätä myös säännölliseen syömiseen. Itse en pärjäisi, ellen saisi kolmen-neljän tunnin välein syömistä.




"Needing so much sleep, one would think that I go to bed early", luin tämän jostain instagram-postauksesta tänään ja osui kyllä. Itse tarvitsen hyvin jaksaakseni 8-10h unta. Sen voi nukkua yhteen putkeen tai sitten osa yöllä ja pätkä päivällä. Kun arkiaamuina kello soi kuudelta, niin minun siis pitäisi olla pää tyynyssä viimeistään kymmeneltä. Mielummin jo aikaisemmin. Helpommin sanottu, kuin tehty. Kun on tää bloggaaminen ja omat jutut ja vähän kiva olisi katsoa telkkariakin..

Mikään ei kuitenkaan korvaa kunnon unta. Tiedä, minkä verran tarvitset unta ja pyri saamaan se. Vauvojen vanhemmat on asia erikseen. Tsemppiä. Kahvia. Unen lisäksi on myös tosi tärkeää ripotella pitkin päivää pieniä lepohetkiä. Kotona voi vaan maata vaikka minuutin äksänä lattialla ja hengitellä syvään. Töistä tullessa voi laittaa bussissa hyvää musiikkia kuulokkeista ja torkkua bussimatkan. Harrastan itse tätä päivittäin.




Jos sinäkin kuulut meihin onnekkaisiin, joilla on harteillaan sisäsiisti toimistotyö, niin taivaan tähden - liiku. Keho ei tule kestämään hyvässä kunnossa, ellei se saa liikuntaa, rasitetta ja huoltoa. Valitse lajisi tai vaihtele niitä. Pyri sisällyttämään jokaiseen viikkoon jotain aerobista liikuntaa, jotain voimailua ja venyttelyä. Pyhä kolminaisuus.

Tämän lisäksi, nosta arkiliikunta prioriteetteihin. Tee siitä tapa. Nouse portaat hissin sijaan, kävele reippaasti bussipysäkille, juokse lapsen kanssa pihalla talon ympäri. Tee hiekkalaatikon reunalla askelkyykkyjä. Tee parit pohjetreenit bussia odotellessa. Venyttele printterille kävellessäsi. Tee pientä liikkumista pitkin päivää tietoisesti.

+ olen kerran käynyt iltapäiväväsymystä vastaan painiessani punnertamassa työpaikan vessassa :D Se toimi!!




Jos elämässä on menossa se vaihe, että on työ, joka vaatii jokaisesta päivästä kahdeksan tuntia, plus matkat (nekin pk-seudulla jopa pari tuntia per päivä) ja lisäksi vanhemmuus, jossa lapsi vaatii sen lopun ajan - JA vielä tuossa edellisessä kohdassa patistan sinua liikkumaan (!?) lienee sulaa hulluutta vaatia vielä harrastamaan jotain omaa. Väitän kuitenkin, että pienikin oma tekeminen pitää mielen ihan erilailla pirteänä. Tärkeintä on, että tekeminen on jotain, mikä tuottaa puhdasta iloa. Valokuvaus, laulaminen, blogit tai virkkaaminen. You name it. Mieheni rakentaa jotain ihmeellistä musiikkikonetta, jota en tajua sitten pätkän vertaa. Mutta se on innoissaan siitä. Elämässä pitää olla (myös vähän turhia) asioita, joista on innoissaan. Se pitää elinvoimaisena.




Kotini on linnani. Kun elämään sisältyy kaiken maailman kiireitä ja stressimörköjä, onko mikään tärkeämpää, kuin se, että voi tulla kotiin, jossa on hyvä olla. Näe se vaiva, että laitat tavarat suoraan takaisin paikalleen. Kun lapsi menee kylpyyn, heitä suoraan likaiset vaatteet pyykkikoriin ja puhtaat vaatteet lapsen huoneeseen. Raivaa aamupalapöytä samantien. Petaa sänky. Osta joskus tuoreita kukkia (tai feikkaa tekokukilla, kuten minä). Pese kylppäri välillä tehoaineilla.

Tee kodista sellainen paikka, jossa sinun on hyvä olla ja voit rentoutua. Olen huomannut, että kun lattia sitten kuitenkin täyttyy junaradoista ja pikkuautoista, ja makuuhuoneeseen kasvaa jatkuvasti käytettyjen vaatteiden vuori, on hyvä idea karsia muuten kotia puhtaaksi ja yksinkertaiseksi. Kun esillä oleva tavaramäärä on muuten pieni, ei pienet sotkut tee yleisilmeestä niin kaaoottista.





Joku auttakaa kääntämään tämä termi suomeksi... Siivoa, organisoi, heitä pois. Jos kaipaat elämääsi tilaa ja selkeyttä, niin hoidapa ensin sama tilanne asuinympäristöösi. Käy läpi vaatekaappisi - jos et ole käyttänyt jotain vaatetta yli vuoteen, et varmaankaan käytä sitä koskaan. Kirpparille ja kierrätykseen. Jos lisää lapsia ei ole suunnitteilla, myy eteenpäin lapsen pieneksi jääneet vaatteet ja lelut. Käy läpi keittiön kaapit. Heitä pois purkit ja pussit, joissa päiväys on mennyt. Pyyhi hyllyt ja asettele tavarat nätisti takaisin. Onko sinullakin kylppärissä pari tuotetta, joista et erityisesti pidä, mutta kun ne kerran on ostettu, on ne myös pakko käyttää. Jos purkkien näkeminen tuottaa sinulle päivittäin pienen harmituksen, on tavaran syytä lähteä eteenpäin. Anna ystävälle, vie töihin kahvipöydälle ja jätä viereen lappu "saa ottaa".

EXTRA:
Testaa aromaterapiaa. Laventelia rentoutumiseen ja rauhoittumiseen, greippiä mielialan nostoon, mentholia ja eucalyptusta nuhuiseen oloon tai nuhaan. Fazerinsinistä lohdutukseen. Eiku.. ;)


Jos näillä vinkeillä ei vuosi 2016 starttaa energisesti ja valoisasti, niin ei sitten millään!

Millä osa-alueella huomaat, että itsellä olisi tällä hetkellä parantamisen varaa? Saitko jostain ideaa tai inspiraatiota? 


Kaikki kuvat weheartit.com 

* esim. Voiko stressi tappaa? Heidi Hanna
** rakkaudellahannele.fi 
*** mindbodygreen.com

HYVINVOINTIA RUUASTA

7.1.2016

Luin tässä lomien lomassa kirjan Ruoan terveysvaikutukset, jonka on on kirjoittanut ravitsemusterapeutti sekä terveystieteiden maisteri Pirjo Saarnia. Mielestäni on mielenkiintoista lukea eri ruokavalioista ja vertailla asioita. Kukaan tuskin kiistää sitä, etteikö haluaisi saada ravinnosta itselleen maksimimäärän kaikkea sitä, mitä keho tarvitsee pysyäkseen toiminnassa. Ja lisäksi vielä mieli virkeänä. Ja solut uusiutumiskykyisinä. Ja että tiukan paikan tullen keho kykenisi puolustautumaan vihollisia vastaan.

Ärsyynnyn muuten siitä, jos esimerkiksi perustellaan, että ei ihminen tarvitse maitoa kalsiumin lähteeksi, koska vaikkapa manteleissa on kalsiumia 280mg/100g - ja maidossa on vain 120mg/100g. Okei, no kerropa minulle moniko meistä huitasee aterian ohessa 100g manteleita? Tuossa määrässä manteleita on myöskin 616 kaloria, kun taas maidossa on 33 kaloria. Ja vielä toinen asia on se, miten hyvin imeytyvässä muodossa kalsium on lähteessään. En nyt tässä ota pätkääkään kantaa siihen, juodako maitoa vai ei - haluan vain osoittaa, että ei kannata sokeasti uskoa provosoivia kannanottoja :)

No niin, se siitä :) Saarnia kerää kirjaansa melkoisen monipuolisesti tietoa ravinnon lähteistä ja niiden sisältämistä hyvistä vaikutuksista. Vertailut on mielestäni tehty järkevästi ja tietoa on laajalti. Kritiikkiäkin voisin kyllä muutamasta kohdasta antaa, mutta kirjassa oli kuitenkin niin paljon hyvää, että suosittelen lukemaan. Lopussa piristi napakka tiivistelmä ruuista, joissa on valtavasti terveyshyötyjä. Ajattelin ensin kirjoittaa auki perustelut näihin kaikkiin, mutta tajusin, että joutuisin sitten referoimaan kyllä ihan koko kirjan :) Kirjassa nimittäin pohditaan eri ravintoaineiden vaikutuksia vaihdevuosiongelmista syöpäsolujen nitistämiseen, rasvojen yhteydestä tulehdussairauksiin, masennuksesta verenpaineeseen ja aineenvaihduntaan, biomolekyyleistä antioksidantteihin. Melkoisen laaja tietopaketti siis!

Jääköön nyt siis kuvien tasolle tämä inspirointi ja tiedon jakaminen. 
Näitä jos valitset, niin ei ainakaan kovin paljon voi mennä pieleen!

  • kaurapuuro  
  • täysjyväruisleipä   
  • kotimaiset marjat

  • tomaatti, parsa- ja ruusukaali   
  • muut kasvikset, vihannekset ja hedelmät   
  • kala ja marinoimaton broileri


  • kasviöljyt   
  • hapanmaitovalmisteet (piimä, maustamaton jogurtti, viili)   
  • pähkinät ja siemenet


Ja lisänä extrat, joilla on selviä terveyshyötyjä:

  • vihreä tee   
  • tumma suklaa   
  • inkivääri
  • tummat rypäleet   
  • kurkuma   
  • punaviini   
  • valkosipuli ja sipuli

Suosittelen lukemaan kirjan ja oppimaan itse aiheesta lisää!

Kuinka moni muu on aloittanut uuden vuoden terveellisemmällä ruokavaliolla? Entä kuinka moni muu on jo lipsunut siitä? Nostan käden molempiin :)


UUDET TUOLIT

3.1.2016




No vähän mentiin yllättävää polkua. Joka tapauksessa, meillä on nyt uudet tuolit - jippii! Entiset tosiaan olivat niin likaiset ja natisevat, että niistä tuli vaan paha mieli. Myös vähän ankean väriset olivat he. Selailtiin toissailtana eri vaihtoehtoja ja alennuksia netistä, kun huomasin sattumalta myynnissä olevat käytetyt tuolit. Edulliseen hintaan neljä tuolia. Lyhyen matkan päässä. Pestävät päälliset. Kriteerinä oli siis ehdottomasti pestävät päälliset tai sitten ihan vaan puiset tuolit ilman mitään kangasosia.

Käytiin kaupassa vielä eilen koeistumassa nuo kyseiset tuolit ja hyvältä vaikutti. Laitoin entiset illalla tuolit asuinalueemme kirpparipalstalle myyntiin ja tättärää, ne meni minuutissa! Ja jonossakin oli jo kaksi ottajaa. Sanomatta selvää, että kiroilin itsekseni, miksi ihmeessä en laittanut niille enempää hintaa.. mrrggrrrbrr... 

Joten, siinä ne nyt on! Uudet tuolit :) Näillä mennään ainakin niin kauan, kun tässä talossa on alle kouluikäisiä lapsia ja sitä myöten lenteleviä voileipiä ja loiskuvia mustikkakeittolautasia. Tahranpoistoaineet vaan kehiin, kone pyörimään ja ongelma ratkaistu :) Valkoinen väri myös taas jotenkin raikastaa kokonaisuutta. Vanhat harmaanruskeat kun olivat.. harmaanruskeat.

Parastahan tässä oli siis se, että nyt tämä tuolien uusiminen vei meidän kukkarosta vain hippusen päälle 50 euroa, joten meille hyvin jäi vielä varaa tässä piakkoin uusia MYÖS sohva!

ps. viimeisessä kuvassa hyvä kirjavinkki - voi olla, että aiheesta teen kohta ihan oman postauksenkin :)
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan